Wiosna to czas, kiedy nasz organizm potrzebuje dużo więcej energii, aby dobrze funkcjonować. Ważne jest, aby jeść zdrowo i regularnie. Jakie produkty są warte naszej uwagi o tej porze roku? Oto sześć rzeczy, które powinnaś włączyć do swojej wiosennej diety.
1. Szczypiorek
Najlepszą cebulą będzie ta, która rośnie na naszym domowym parapecie. Będziemy ją regularnie wykorzystywać do przygotowywania posiłków. Wystarczy włożyć cebulę do pojemnika z wodą i postawić na parapecie. To świetny dodatek do wielu potraw.
2. Kiełki
Wiele osób uważa, że kiełki są najlepszą formą warzywa, ponieważ zawierają wiele witamin, mikroelementów i makroelementów. Istnieje wiele rodzajów kiełków, które można kupić w sklepach. Możliwe jest jednak ich samodzielne wyhodowanie. Najpopularniejsze są kiełki lucerny i pszenicy, a następnie kiełki rzodkiewki, jęczmienia, pszenicy i brokułów. Można je stosować zarówno do kanapek i sałatek, jak i zwykłe.
Sprawdź również: Przepis na drożdżowe rogaliki z dżemem - https://smakoweinspiracje.pl/drozdzowe-rogaliki-z-dzemem_sncq.a
3. Kasza
Jest to zdrowy dodatek do wielu potraw. Jednak wciąż przez wielu jest niedoceniana. Kasza jest bogatym źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B, która nazywana jest również witaminą dającą młodość. To także świetne źródło błonnika i kwasu foliowego. Na uwagę zasługują kasze: proso, jęczmienna i gryczana.
4. Jabłka
To właśnie dlatego są jednym z najzdrowszych owoców w Polsce, o każdej porze roku. Są bogate w witaminy, w tym C, A i E, D, K oraz większość pozostałych witamin z grupy B. Zawierają również fosfor i magnez, wapń i żelazo, a także potas i sód. Mają też dużo błonnika, co świetnie wpływa na oczyszczanie organizmu, zwłaszcza po zimowej diecie. Jabłka są świetne jako przekąska lub drugi posiłek. Najlepiej jeść jabłka codziennie ze względu na ich bogactwo.
5. Orzechy
Pomimo tego, że są dość kaloryczne, warto dodać je do swojej diety ze względu na ich liczne właściwości. Są bogate w witaminy (m.in. witaminę E i witaminy z grupy B), które mogą pozytywnie wpływać na pracę mózgu i stan skóry.
6. Ciemna czekolada
Jest to najzdrowsza opcja słodkiej przekąski. Najlepiej spożywać jak najwięcej kakao - 80-90%. Jest ono bogate w magnez i antyoksydanty. Warto pamiętać, że ciemna czekolada jest zdrowsza i mniej kaloryczna. Zdrowa dieta to nie wszystko. Ważne jest również unikanie stresu i uprawianie sportu. To wszystko znajdziesz w naszym hotelu spa blisko morza, gdzie znajdziesz zdrowe posiłki i szereg zajęć z najlepszymi trenerami.