Rodzinna masarnia, czyli dlaczego warto wybierać wędliny naturalne?

Pięknie pachnąca szynka, apetyczny naturalny boczek czy zdrowa szkarłatna polędwica idealna na tatara – brzmi dobrze, prawda? Niestety coraz rzadziej możemy otrzymać dobrej jakości mięsa w supermarketach i sklepach sieciowych.  Sklepy te oferują produkty pełne chemii, konserwantów, sztucznych barwników i wypełniaczy, o czym możemy przekonać się, czytając uważnie etykiety. Na szczęście, jeśli chcemy zadbać o wspaniały smak naszych potraw, a przede wszystkim o zdrowie swoje i swojej rodziny możemy kupować mięso w sprawdzonych punktach, jakim jest rodzinna masarnia Wędliny z Dębiny, która oferuje wędliny naturalne pochodzące z naturalnych hodowli przyrządzane w tradycyjny sposób.

Jakie mięso oferują supermarkety?

Mięso to jeden z głównych składników zdrowiej i zrównoważonej diety. Większość z nas wprost sobie nie wyobraża  posiłku bez mięsa. A ponieważ lubimy jeść mięso, kupujemy go znaczne ilości zazwyczaj w supermarketach. To właśnie wielkie centra handlowe zasypują nas hasłami reklamowymi, chwaląc swoje tradycyjne szynki, zdrowe kurczaki i naturalnie wędzone schaby. Warto jednak wiedzieć, że cena tych produktów idzie w parze z ich  jakością. Mięsa te pochodzą od zwierząt z ogromnych farm i karmionych paszami z antybiotykami na szybki przyrost mięsa. Antybiotyki te nie tylko szkodzą zwierzętom, ale szkodzą i nam, gdy spożywamy ich mięso. Produkty mięsne w sklepie sieciowym, aby podnieść ich sprzedaż, faszerowane są barwnikami imitującymi prawdziwy kolor i smak, które cechuje tylko wędliny naturalne. Ich proces produkcji nie ma nic wspólnego z tradycyjnymi metodami stosowanymi do wyrobu wędlin, które stosowali nasi dziadkowie, a którymi może poszczyć się dobra rodzinna masarnia. O tym, co tak naprawdę kupujemy i jemy, możemy szybko przekonać się, czytając etykiety tych mięsopodobnych wyrobów. Z reguły w ich składzie znajdziemy całe bogactwo aromatów i barwników wzmacniających smak, długą listę konserwantów, duże ilości skrobi ziemniaczanej i wody. Nierzadko zawartość mięsa w… mięsie to jedynie 60%!

Rodzinna masarnia – wiesz, co jesz

Na szczęście dla nas na rynku wciąż możemy dostać mięso dobre i zdrowe. Rodzinna masarnia, która dostarcza wysokiej jakości produkty do zaufanych także  sklepów mięsnych to najlepszy wybór, jakiego możemy dokonać, zaopatrując swój dom w jedzenie. Wędliny naturalne pochodzą z niewielkich farm zwierząt, na których zwierzęta są pieczołowicie doglądane i  karmione naturalnymi paszami pozbawionymi antybiotyków. Dzięki temu rosną w odpowiednim tempie, a ich mięso jest naturalnie zdrowie. Rodzinna masarnia rzeczywiście może poszczycić się tradycyjnymi recepturami, ponieważ ich firma bardzo często przekazywana jest z pokolenia na pokolenia. Mięsa te są odpowiednio przygotowywane, marynowane w tradycyjnych marynatach, przyprawiane naturalnymi przyprawami, peklowane, a następnie wędzone tak, aby na nasze stoły mogły trafić zdrowe, pachnące wędliny naturalne. Rodzinna masarnia dba o prawdziwość swoich produktów, dzięki czemu coraz częściej wygrywa w walce o klienta, który zaczyna być bardziej świadomy w kwestii tego, co kupuje i je. Wbrew pozorom naturalne wędliny dostępne są w przystępnej cenie. Pamiętajmy jednak, że wysoka, jakość idzie w parze z nieco wyższą ceną. Jednakże warto zapłacić nieco więcej za pyszne, apetyczne, a przede wszystkim zdrowe wędliny naturalne, a które będą cieszyły nasze podniebienie.