Jak dostosować opakowania do produktu w branży spożywczej?

Każdy rodzaj oferowanego pożywienia musi mieć odpowiednią ochronę przed czynnikami zewnętrznymi. Co więcej, właściwości materiału wykorzystanego do produkcji takiego kartonu muszą być zawsze odpowiednio dobrane do produktu. Jak w taki razie dobierać odpowiedni materiał i czym się kierować?
Najlepsze opakowania spożywcze
Opakowania spożywcze wykorzystywane są głównie właśnie w branży spożywczej oraz gastronomicznej ze względu na oczywiste potrzeby. Jednak każdy rodzaj produktu będzie wymagał dopasowania odpowiedniego opakowania spożywczego. Jeśli opakowanie kartonowe, wybierane najczęściej, ma służyć do przewożenia świeżych owoców lub warzyw, musi być dostosowane do rodzaju przewożonego towaru. Niektóre z nich wymagają szczególnego traktowania, a opakowanie ma uchronić je przed obiciem. W tym wypadku składane kartony sprawdzają się znakomicie, również przy późniejszej ekspozycji towaru w sklepie.
Z kolei w świecie gastronomii rekordy popularności biją kartonowe opakowania spożywcze fasonowe, łatwe w składaniu, proste i jednocześnie maksymalnie praktyczne. Oczywiście posiadają sporo miejsca na zamieszczenie widocznego logo, pełniącego jednocześnie funkcję reklamy.
Natomiast w cukiernictwie chętnie wykorzystywane są tekturowe podkładki, dzięki którym wypieki są bezpiecznie transportowane do miejsca przeznaczenia lub przekazywane klientowi na drogę, gdy słodycze zamawiana wynos.
Opakowania spożywcze z czego powinny być wykonane?
Najlepiej jest, gdy opakowania mające styczność z jedzeniem były wykonane z tektury falistej lub litej.
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski