Każdy rodzaj oferowanego pożywienia musi mieć odpowiednią ochronę przed czynnikami zewnętrznymi. Co więcej, właściwości materiału wykorzystanego do produkcji takiego kartonu muszą być zawsze odpowiednio dobrane do produktu. Jak w taki razie dobierać odpowiedni materiał i czym się kierować?
Najlepsze opakowania spożywcze
Opakowania spożywcze wykorzystywane są głównie właśnie w branży spożywczej oraz gastronomicznej ze względu na oczywiste potrzeby. Jednak każdy rodzaj produktu będzie wymagał dopasowania odpowiedniego opakowania spożywczego . Jeśli opakowanie kartonowe, wybierane najczęściej, ma służyć do przewożenia świeżych owoców lub warzyw, musi być dostosowane do rodzaju przewożonego towaru. Niektóre z nich wymagają szczególnego traktowania, a opakowanie ma uchronić je przed obiciem. W tym wypadku składane kartony sprawdzają się znakomicie, również przy późniejszej ekspozycji towaru w sklepie.
Z kolei w świecie gastronomii rekordy popularności biją kartonowe opakowania spożywcze fasonowe, łatwe w składaniu, proste i jednocześnie maksymalnie praktyczne. Oczywiście posiadają sporo miejsca na zamieszczenie widocznego logo, pełniącego jednocześnie funkcję reklamy.
Natomiast w cukiernictwie chętnie wykorzystywane są tekturowe podkładki, dzięki którym wypieki są bezpiecznie transportowane do miejsca przeznaczenia lub przekazywane klientowi na drogę, gdy słodycze zamawiana wynos.
Opakowania spożywcze – z czego powinny być wykonane?
Najlepiej jest, gdy opakowania mające styczność z jedzeniem były wykonane z tektury – falistej lub litej.